Cardiovasculair risico management

In onze huisartsenpraktijk bieden wij een behandelprogramma voor mensen met CARDIO VASCULAIR RISICO (CVRM)

Patiënten met cardiovasculair risico (cardio is hart en vasculair is bloedvaten) zijn mensen die al hart- en vaatziekten hebben (bijvoorbeeld een hartaanval hebben gehad, een TIA, hersenbloeding, etalagebenen) en mensen met een verhoogd risico hierop.

Risicofactoren zijn onder meer roken, hoge leeftijd, hoge bloeddruk, ongezonde voeding, te veel alcoholgebruik en te weinig lichamelijke beweging. Ook komt het in bepaalde families vaker voor. Als u een eerstegraads familielid heeft die jonger is dan 60 jaar en een hart- en vaatziekte heeft, loopt u meer risico dit ook te krijgen.

De oorzaken

Familiair voorkomen (genetisch), roken, overgewicht, hoge bloeddruk, afwijkende bloedwaarden en weinig bewegen.

Wat is CVRM

Veel mensen in Nederland overlijden aan hart- en vaatziekten. CVRM staat voor CardioVasculair Risico Management en richt zich op het voorkomen of vertragen van deze ziekten. Binnen CVRM-programma's begeleiden huisartsen en praktijkondersteuner samen met de fysiotherapeut en de diëtiste mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Door de risicofactoren te behandelen en te controleren met medicijnen, maar ook met leefstijladviezen waarbij uw persoonlijke situatie centraal staat. 

Voor wie

Aan het CVRM-programma nemen twee groepen deel. Mensen die al hart- en vaatziekten hebben en mensen met een verhoogd risico hierop. Risicofactoren zijn onder meer roken, hoge leeftijd, hoge bloeddruk, ongezonde voeding, te veel alcoholgebruik en lichamelijke inactiviteit. Ook het hebben van een eerstegraads familielid met hart- en vaatziekte onder de leeftijd van 60 jaar is een risicofactor.

Patiënten die in aanmerking komen voor CVRM nemen op dit moment al deel aan periodieke controles of zijn onlangs op basis van hun risicofactoren door hun huisarts uitgenodigd om deel te nemen aan de controles.   

Wat kunt u er zelf aan doen

Een gezonde leefwijze is voor mensen met cardio vasculair risico extra van belang. Hiervoor raden wij u aan regelmatig te bewegen, niet te roken en gezond te eten. Probeer overgewicht tegen te gaan door gezonde voeding en extra lichaamsbeweging.

Verder is het tegenwoordig mogelijk uw eigen gezondheid in de gaten te houden via meetinstrumenten op de volgende sites:

www.voedingscentrum.nl      (BMI berekenen/voedingsadviezen)  

www.thuisarts.nl

Wat kunnen wij voor u doen

Als bij u een of meerdere risicofactoren aanwezig zijn, kunt u via uw huisarts een afspraak maken voor het CVRM-spreekuur. Van uw huisarts krijgt u zo nodig een laboratoriumformulier mee om bijvoorbeeld uw cholesterolwaarde, suikerspiegel of nierfunctie te laten onderzoeken. De vervolgafspraak maakt u dan bij de praktijkondersteuner voor het CVRM-spreekuur.
Als u al bekend bent met een van bovenstaande aandoeningen, dan spreekt u af met de praktijkondersteuner.

Tijdens dit spreekuur geven we u adviezen en kijken we bijvoorbeeld of u medicijnen (of juist niet) nodig heeft om uw bloeddruk, cholesterolwaarde of suikergehalte te verlagen. Eventueel neemt u zelf initiatief of krijgt een verwijzing naar:

  • diëtetiek
  • fysiotherapie (beweegprogramma's)
  • stoppen-met-roken-spreekuur
  • praktijkondersteuner

Het CVRM programma maakt deel uit van GO Diabetes. In deze organisatie werken huisartsen, praktijkondersteuners, diëtisten, oogartsen en internisten samen om in de regio Gooi en Vechtstreek dichtbij huis een zo goed mogelijke zorg voor patiënten met CVRM te realiseren.

Online afspraak

U kunt ook online een afspraak maken bij de huisarts. Registreer u volgens onderstaande link:

Maak hier online uw afspraak!

Herhaalrecepten