Diabetes Mellitus

In onze huisartsenpraktijk bieden wij een behandelprogramma voor mensen met diabetes mellitus type 2.

Bij diabetes mellitus (suikerziekte) is de hoeveelheid suiker in het bloed te hoog. Suiker in het bloed (glucose) komt uit de koolhydraten in onze voeding. Koolhydraten zitten in veel voedingsmiddelen, bijvoorbeeld in brood, aardappelen en pasta en in veel zoete producten.

Sommige mensen met diabetes hebben lichamelijke klachten zoals moeheid en dorst, maar vaak merken mensen er niets van. Het is belangrijk om diabetes te behandelen, omdat een te hoge suikerspiegel in het bloed op den duur schade aan ogen, nieren, bloedvaten en zenuwstelsel kan veroorzaken.

De oorzaken

Het hormoon insuline, dat in de alvleesklier wordt gemaakt, zorgt ervoor dat uw lichaamscellen glucose uit het bloed opnemen. Glucose dient als brandstof voor uw cellen. Na het eten zit er meer glucose in uw bloed. Insuline helpt de cellen dan om meer glucose uit het bloed op te nemen, waardoor het glucosegehalte in het bloed niet te hoog wordt. 

Er zijn twee vormen van diabetes:

  • Diabetes mellitus type 2 komt het meest voor en ontstaat vooral bij volwassenen van 40 jaar en ouder met overgewicht. Hierbij zijn de lichaamscellen minder gevoelig geworden voor insuline. Als reactie gaat de alvleesklier meer insuline aanmaken. Wanneer dat niet meer lukt, wordt het glucosegehalte in het bloed te hoog. 
  • Bij diabetes mellitus type 1 kan de alvleesklier (bijna) geen insuline meer produceren. Deze vorm van diabetes ontstaat meestal bij kinderen en jonge volwassenen. Mensen met dit type diabetes worden in de regel door een kinderarts of internist behandeld.

Behandeling van diabetes mellitus

 

Het doel van de behandeling is om uw bloedsuikerspiegel normaal te houden. Dat verkleint de kans op klachten en latere gezondheidsproblemen. Door gezond te eten, overgewicht aan te pakken en meer te bewegen kunnen veel mensen met diabetes hun bloedsuikerspiegels al verlagen. 

Blijven uw bloedsuikerwaarden toch te hoog, dan krijgt u tabletten om deze te laten dalen. Als dat onvoldoende helpt, dan moet u insuline-injecties gaan gebruiken. 

Wat kunt u er zelf aan doen?

Wij raden u aan regelmatig te bewegen, niet te roken en gezond te eten. Hierdoor zal uw suikerspiegel dalen en blijven uw bloedvaten in goede conditie.

Het is belangrijk dat u regelmatig en gevarieerd eet, voldoende vezels gebruikt, de hoeveelheid suiker beperkt en producten met verzadigd vet vervangt door producten met onverzadigd vet of magere producten.

Wat kunnen wij voor u doen?

Als de diabetes type 2 pas is ontdekt, heeft u veel informatie nodig over hoe u uw leefstijl het beste kunnen aanpassen. Hieraan besteden we extra aandacht in ons zorgprogramma diabetes.

De spil in de behandeling van diabetespatiënten is de praktijkondersteuner. Zij voert de controles uit, geeft uitleg en maakt samen met u een behandelplan. Daarna volgt overleg met de huisarts, waarin de resultaten van uw diabetesbehandeling op een rijtje worden gezet. De diëtiste maakt ook deel uit van het behandelteam. Zij geeft u adviezen over uw voeding en helpt u uw voedingsgewoonten te veranderen. Voor hulp bij meer en beter bewegen kunt u de fysiotherapeut inschakelen. Uw huisarts of praktijkondersteuner kunnen u ook naar de afdeling fysiotherapie verwijzen voor deelname aan een trainingsgroep om uw conditie te verbeteren.

Het diabetesprogramma maakt deel uit van GO Diabetes. In deze organisatie werken huisartsen, praktijkondersteuners, diëtisten, oogartsen en internisten samen om in de regio Gooi en Vechtstreek dichtbij huis een zo goed mogelijke zorg voor patiënten met diabetes mellitus type 2 te realiseren.

Meer informatie over diabetes? Kijk op www.thuisarts.nl

Online afspraak

U kunt ook online een afspraak maken bij de huisarts. Registreer u volgens onderstaande link:

Maak hier online uw afspraak!

Herhaalrecepten