feiten en fabels vaccinatie baarmoederhalskanker

 

 

Is het HPV-vaccin gevaarlijk?

De wildste verhalen doen de ronde over de inenting tegen baarmoederhalskanker. Kijk hier voor de feiten.

Een HPV-infectie kan helemaal geen kanker veroorzaken.
Een infectie kan wel degelijk kanker veroorzaken. Sterker nog, een langdurige HPV-infectie is een voorwaarde voor het krijgen voor baarmoederhalskanker. Degene die deze belangrijke ontdekking heeft gedaan (in de jaren zeventig) heeft daar onlangs de Nobelprijs voor ontvangen. Juist door deze ontdekking kon een vaccin tegen baarmoederhalskanker worden ontwikkeld. En daardoor worden nu meisjes in Nederland gevaccineerd.

Meisjes die al besmet zijn, lopen 44,6% meer kans op baarmoederhalskanker.
Meisjes die een HPV-infectie hebben, lopen niet méér kans op baarmoederhalskanker als ze gevaccineerd worden. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Het percentage van 44,6% is afkomstig van de FDA (Amerikaanse registratieautoriteit). Op hun website wordt één onderzoek aangehaald, maar de studiegroepen uit dat onderzoek waren vóór de behandeling al niet gelijk. Dat wil zeggen dat je de controlegroep niet kunt vergelijken met de groep die HPV-vaccin (Gardasil®) kreeg. Het FDA heeft ook naar andere, goede onderzoeken gekeken. Daaruit blijkt dat je niet meer kans op baarmoederhalskanker krijgt door vaccinatie.

Vaccinatie is niet nodig. Een HPV-infectie verdwijnt toch meestal vanzelf.
Een lichaam kan inderdaad in veel gevallen een infectie zelf bestrijden, ook een HPV-infectie. Maar helaas blijft het virus bij sommige meisjes sluimerend aanwezig. Een deel van die sluimerende infecties leidt na jaren tot veranderingen in de cellen van de baarmoederhals. Uiteindelijk kan dit overgaan in baarmoederhalskanker. Let wel, tussen de infectie en het ontstaan van baarmoederhalskanker zit meestal vijftien jaar of langer. Je kunt dus besmet zijn en pas jaren later ontdekken dat je baarmoederhalskanker hebt. Het HPV-vaccin kan dit voorkomen. Van te voren weet je niet bij wie een infectie tot baarmoederhalskanker leidt.

Vitamine A en foliumzuur helpen net zo goed tegen een HPV-infectie.
Er is geen enkel wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat vitamine A en foliumzuur tegen een HPV-infectie helpen. Vaccinatie tegen HPV kan wel baarmoederhalskanker voorkomen.

Het vaccin kan onvruchtbaarheid en kanker veroorzaken.
Dit is niet waar. De verspreiders van deze fabel zeggen dat het vaccin de menselijke genetische structuur verandert waardoor meisjes onvruchtbaar worden of kanker met abnormale orgaanontwikkeling kunnen krijgen. Het vaccin bevat echter geen erfelijk materiaal van het HPV-virus, maar alleen eiwitdeeltjes. Het is dus onmogelijk dat de menselijke genetische structuur verandert door het vaccin.

Het vaccin kan een anafylactische shock geven.
Voor vaccinaties in het algemeen geldt dat er een kans van 1 op de miljoen tot tien miljoen is, dat je meteen na een prik een acute reactie krijgt, ook wel anafylactische shock genoemd. Sinds 1962 houdt het RIVM bij of dit gebeurt en dat is nog nooit gemeld.

Je kunt verlamd raken door het vaccin.
In sommige landen zouden meisjes meteen na de vaccinatie verlamd zijn geraakt. Na uitgebreid onderzoek bleek dat echter niet door de vaccinatie te komen. Soms krijgen mensen een bepaalde ziekte of aandoening. Dat kan bij toeval gebeuren na een HPV-vaccinatie, maar dat wil niet zeggen dat het door de vaccinatie komt. In landen waar de vaccinatie al is ingevoerd, zoals Amerika, zijn er geen meisjes ernstig ziek geworden door de prikken.

In andere landen zijn meisjes doodgegaan door de vaccinatie.
Er is geen enkel geval bekend dat een meisje is overleden door een HPV-vaccinatie. Natuurlijk is het mogelijk dat iemand overlijdt aan een bepaalde ziekte of aandoening. Dit kan toevallig gebeuren na een HPV-vaccinatie. Maar er is nooit een meisje overleden door de HPV-vaccinatie.

Het vaccin bevat levensgevaarlijke giftige stoffen van insecten.
Het viruseiwit in het vaccin is gemaakt met behulp van gekweekte insectencellen. Maar in het vaccin zitten allang geen insectencellen meer. Het viruseiwit is namelijk gezuiverd en gescheiden van de cellen.

Het vaccin bevat een stof die in rattengif zit.
Dat is niet waar. In Cervarix, het vaccin dat in Nederland wordt gebruikt, zit dit niet. De mensen die deze fabel verspreiden, bedoelen de stof natriumboraat. Deze stof zit in veel producten, waaronder rattengif en kakkerlakkengif. In Gardasil, het andere HPV-vaccin dat op de markt is, zit de stof wel. Maar het gaat om een superkleine hoeveelheid die niet schadelijk is voor mensen.

In Spanje is het vaccinatieprogramma stopgezet, omdat twee meisjes ziek werden.
Het vaccinatieprogramma is niet stopgezet. Wel is een partij vaccins voorlopig terzijde gezet. Deze partij is grondig onderzocht en er bleek niets mee aan de hand te zijn. Of de meisjes ziek zijn geworden door vaccinatie, wordt nu nog onderzocht.

 

 

 

 

 


25-03-2012